Alleen Goed Nieuws Azam Nurmohamed

AI in de zorg; in 5 vragen

Bron; Amsterdam UMC
Foto; Amsterdam UMC
Categorie; AI en wetenschap

Kun je je voorstellen dat er computersystemen bestaan die adviseren over de meest geschikte medische behandeling?

Die een aanstaande hartaandoening voorspellen?

Of die suggereren of een patiënt van de Intensive Care ontslagen kan worden?

Dit wordt mogelijk gemaakt door geavanceerde dataverwerking – een voorbeeld van kunstmatige intelligentie in de zorg. Dr. Azam Nurmohamed, internist en Hoofd Medische Informatie, licht dit toe.

Wat houdt kunstmatige intelligentie in de zorg precies in?

“In simpele termen draait het om de intelligente verwerking van gegevens om de zorg te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan het verzamelen van data van patiënten met vergelijkbare symptomen en diagnoses. Deze data vormt de basis voor wiskundige modellen die helpen voorspellen welke behandeling het beste past bij een patiënt en hoe mogelijke complicaties te vermijden zijn.”

Vervangt de computer dan de arts?

“Absoluut niet. Er is geen reden tot bezorgdheid dat computers de rol van artsen volledig overnemen. Ze dienen als tools om artsen te ondersteunen in hun besluitvorming. Het oordeel en de empathie van de arts blijven essentieel, evenals het persoonlijke gesprek met patiënten en hun families. Omdat wat de computer als beste optie ziet, niet altijd overeenkomt met de persoonlijke wensen en behoeften van de patiënt.”

Hoe geavanceerd is de zorg in het toepassen van deze technologie?

“De zorg heeft nog een lange weg te gaan. Kunstmatige intelligentie symboliseert het toppunt van data-gedreven besluitvorming. We moeten nog veel leren over het optimaliseren van het gebruik van beschikbare data. In sectoren zoals luchtvaart en landbouw is dit al verder geëvolueerd. Maar er zijn steeds meer initiatieven. Bijvoorbeeld in het Amsterdam UMC, waar ze al AI-modellen toepassen op de Intensive Care.”

Als kunstmatige intelligentie medische gegevens vereist, hoe wordt de privacy dan gewaarborgd?

“Voor optimale modellen hebben we gedetailleerde patiëntgegevens nodig. Deze data is momenteel verspreid. Het combineren van deze gegevensbronnen is een technische uitdaging. Echter, de integriteit en beveiliging van deze gegevens hebben onze hoogste prioriteit. We willen voorkomen dat deze waardevolle data in verkeerde handen valt.”

Wat brengt kunstmatige intelligentie de zorg?

“Zorg die echt aansluit bij de patiënt. Artsen vertrouwen op hun ervaring, maar met AI kunnen we de ervaringen van duizenden artsen combineren. Hierdoor kan de zorg efficiënter en proactiever worden, gericht op preventie en persoonlijke afstemming.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *