ai in operatiekamer

AI voor beoordeling longscan

Kunstmatige Intelligentie in Medische Beeldvorming: Een Toekomst zonder Radiologen?.

Bron; Radboudumc.
Foto gemaakt door AI Image Generator.nl
Categorie; AI

Radboudumc zet grote stappen in het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) om de beoordeling van longscans te automatiseren. Dit zou de last van radiologen aanzienlijk kunnen verminderen. Dit Nijmeegse medisch centrum, dat zich al meer dan een kwart eeuw richt op AI in de gezondheidszorg, heeft zich ontpopt als een wereldwijde pionier op dit gebied. Zoals hoogleraar Geert Litjens aangeeft, heeft deze technologie onlangs een enorme groei doorgemaakt..

De specialiteit van Litjens en zijn team, waaronder onderzoeker Colin Jacobs, ligt in ‘medische beeldvorming’. Met AI kunnen foto’s van organen, zoals longen, worden geanalyseerd op tekenen van kanker. In de huidige praktijk worden AI-systemen al ingezet om vlekjes op longfoto’s te detecteren. Jacobs legt uit dat veel mensen, vooral ouderen, kleine vlekjes op hun longen hebben. AI helpt bij het identificeren van deze plekken, en de radioloog ontvangt vervolgens suggesties vanuit het systeem..

Vlekjes op long onschuldig of kwaadaardig?

Terwijl sommige van deze vlekjes onschuldig zijn, zoals littekens van eerdere infecties, kunnen anderen kwaadaardig zijn. Met behulp van AI kan de groei van deze vlekjes over tijd worden gevolgd. Maar Jacobs en zijn collega’s zijn ambitieuzer: ze onderzoeken of AI de taken van een radioloog gedeeltelijk kan overnemen. Als bevolkingsonderzoek naar longkanker in Nederland wordt ingevoerd, wat wordt aanbevolen door de Europese Commissie, zou dit leiden tot miljoenen CT-scans die beoordeeld moeten worden. AI kan hierbij een cruciale rol spelen door de meeste scans te beoordelen en de duidelijk gezonde gevallen te filteren..

Hoewel AI al even competent is als radiologen in sommige beoordelingen, zijn er nog uitdagingen. Hoe beslist men welke twijfelachtige scans toch door een mens beoordeeld moeten worden? Daarnaast zijn er ethische vraagstukken en aansprakelijkheidskwesties als AI een diagnose mist..

Het onderzoekstraject van Radboudumc naar de inzet van AI voor deze grootschalige screenings kan nog enkele jaren in beslag nemen. Gelukkig heeft hun speciaal opgezette AI-lab financiering voor een decennium, waardoor ze hopen grote vooruitgang te boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *