Bron; Foxnews.com
Foto ; Foxnews
Categorie; AI
AI voorspelt een derde van de gevallen vóór de diagnose in een mammografie-onderzoek
Kunstmatige intelligentie zou in staat kunnen zijn om kankerdiagnoses veel eerder te identificeren.
Een nieuwe studie die vorige week werd gepubliceerd in het tijdschrift Radiology merkte op dat AI een derde van de gevallen van borstkanker tot twee jaar vóór de diagnose voorspelde.
Het onderzoek analyseerde beeldvormingsgegevens en screeninginformatie van BreastScreen Norway-onderzoeken die werden uitgevoerd van januari 2004 tot december 2019. Vrouwen bij wie later borstkanker werd vastgesteld op basis van deze onderzoeken kregen een AI-risicoscore door een “commercieel beschikbaar AI-systeem”, aldus de bevindingen van de studie.
De scores werden gerangschikt van 1-7 voor een laag risico op kwaadaardigheid, 8-9 voor een gemiddeld risico en 10 voor een hoog risico op kwaadaardigheid. Zowel de AI-score als mammografische kenmerken, zoals verkalkingen en borstdichtheid, werden beoordeeld en getest in in totaal 2.787 screeningsonderzoeken van 1.602 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Uit de resultaten bleek dat meer dan 38% van de op screenings gedetecteerde en intervalkankers een score van 10 had voor AI-risico vóór de diagnose van borstkanker. In intervalkankers worden die gedetecteerd tussen routinematige mammografische screenings.
Langdurig onderzoek wijst het nut uit van AI
In gevallen van op screenings gedetecteerde kankers met beschikbare AI-scores vier jaar vóór de diagnose, had 23% een score van 10 voor een hoog risico. Studie co-auteur Solveig Hofvind, hoofd van het Noorse Borstkanker Screening Programma en hoogleraar radiografie aan de Hogeschool Oslo en Akershus in Noorwegen, deelde haar gedachten over de uitkomst.
“We waren verrast over de resultaten, wat betekent dat een aanzienlijk deel van de kankers zelfs nog eerder kan worden opgespoord dan [tot] vandaag, wat resulteert in minder agressieve behandeling, en dus minder bijwerkingen en late effecten van de behandeling, [leidend tot] een betere kwaliteit van leven,” schreef ze in een e-mail aan Fox News Digital. Dr. Brian Slomovitz, directeur van gynaecologische oncologie aan het Mount Sinai Medical Center in Miami Beach, Florida, noemde de studie “zeer interessant”. Hij was niet betrokken bij het onderzoek.
“Hier is zeker potentieel voor vroege detectie, niet per se voor preventie,” zei hij in een interview met Fox News Digital.
“Dit is een retrospectieve studie,” voegde hij eraan toe. “Het zal belangrijk zijn dat als we dit willen vertalen naar een proces, naar klinische praktijk, we dezelfde bevindingen prospectief moeten laten uitvoeren,” voegde Slomovitz eraan toe.
Toch merkte hij op dat de studie “zeer overtuigend” is. Als oncoloog weten we dat de beste manier om kanker te behandelen is door het te voorkomen of in een vroeg stadium op te sporen,” zei hij.
“En als we beter kunnen worden in het vroegtijdig opsporen van kankers met behulp van kunstmatige intelligentie, zal dat leiden tot een beter resultaat voor onze patiënten.” De arts voorspelde ook toekomstige toepassingen van AI bij het voorkomen, diagnosticeren en behandelen van alle vormen van kanker.
Toekomst van AI in de zorg
“Ik ben er vrij zeker van dat met steeds meer implementatie van kunstmatige intelligentie, we deze technologie in toekomstige studies gaan gebruiken om te bepalen of we alle kankers eerder kunnen diagnosticeren,” zei Slomovitz. “Het is het onderzoek dat manieren zal vinden om betere resultaten te geven aan onze patiënten,” voegde hij eraan toe. “Dus, het zijn opwindende gegevens.”
In een e-mailuitwisseling met Fox News Digital, zei AI-expert en spoedeisende arts Dr. Harvey Castro uit Dallas, Texas, dat hij de studie beschouwde als een “belangrijke vooruitgang” in de vroege detectie van borstkanker. “Vroege detectie kan leiden tot tijdige interventies, wat mogelijk de resultaten van de patiënt verbetert en de ernst van de vereiste behandelingen vermindert,” zei hij.
Castro zei dat AI-algoritmen “consistent grote hoeveelheden gegevens kunnen analyseren zonder vermoeidheid, waardoor screenings elke keer met hetzelfde precisieniveau worden gediagnosticeerd.” “AI kan dienen als een tweede paar ogen, radiologen helpen bij het identificeren van mogelijke kwaadaardige tumoren die tijdens handmatige screenings over het hoofd kunnen worden gezien,” zei hij. Castro waarschuwde echter wel dat hoewel deze bevindingen een opstap zijn naar een betere kankerzorg, eenzijdig vertrouwen op AI in deze capaciteit zou kunnen leiden tot “gemiste diagnoses als de software bepaalde maligniteiten niet detecteert.”
Hij merkte op: “AI kan goedaardige letsels als kwaadaardig identificeren, wat leidt tot onnodige stress en ingrepen bij de patiënt.” Over het algemeen zal de mogelijkheid van kunstmatige intelligentie om te leren naarmate het verder gaat, de nauwkeurigheid verbeteren, aldus Castro, wat zal leiden tot nog betere resultaten in de toekomst. Castro voegde eraan toe: “Hoewel AI veelbelovende ontwikkelingen biedt in mammografische screenings en kankerdetectie, is het essentieel om de integratie ervan voorzichtig te benaderen, waarbij wordt gegarandeerd dat het de expertise van medische professionals aanvult, in plaats van vervangt.”