Angela Alvarez win Latin Grammy op 95 jarige leeftijd

Angela Alvarez wint Grammy op 95 jarige leeftijd

Bron ; The Guardian
Foto’s; People.com en the Today Show
Categorie; Volwassenen

Angela Álvarez, een Cubaans-Amerikaanse muzikant die haar opnamecarrière begon op 90-jarige leeftijd na tientallen jaren van optredens voor familie en vrienden, heeft de eer om de oudste winnaar ooit van de Latin Grammy te zijn. Haar overwinning kwam na decennia van het schrijven van liedjes, die ze alleen voor intieme kringen uitvoerde, totdat ze op 90-jarige leeftijd haar eerste concert gaf in de Avalon, de historische nachtclub in Hollywood.

Laat nooit los van dromen

Álvarez, nu 95 jaar oud, bracht haar zelfgetitelde album vorig jaar uit met de hulp van haar kleinzoon Carlos en acteur Andy García, die het concert organiseerde. Dit leidde tot haar nominatie en gedeelde overwinning met Silvana Estrada tijdens de Latin Grammys van afgelopen donderdag. In haar dankwoord zei Álvarez: “Aan degenen die hun dromen nog moeten laten uitkomen, weet dat hoewel het leven moeilijk is, er altijd een uitweg is en dat met geloof en liefde alles mogelijk is.”

Levenslange strijd en doorzettingsvermogen

Het is moeilijk te overschatten welke obstakels ze moest overwinnen om haar stempel op de muziekindustrie te drukken. Opgegroeid in het voor-revolutionaire Cuba, werd haar liefde voor muziek verboden door haar vader en grootvader. Ondanks deze hindernissen schreef ze in het geheim liedjes terwijl ze trouwde en kinderen kreeg.

Tijdens de Cubaanse revolutie stuurde ze haar vier kinderen als onderdeel van Operatie Pedro Pan naar de Verenigde Staten, wat resulteerde in meer dan 14.000 kinderen die tussen 1960 en 1962 naar de VS werden gestuurd. Álvarez voegde zich later bij haar kinderen in de VS, nadat ze vertraagd werd door administratieve problemen.

Ommekeer in het leven

Ondanks persoonlijke tragedies, zoals het verlies van haar echtgenoot en enige dochter aan kanker, bleef ze haar liedjes schrijven en zingen, deze keer deelde ze haar werk vooral met degenen die het dichtst bij haar stonden.

Alles veranderde toen ze instemde met deelname aan een documentaire genaamd “Miss Angela”, die haar opvoeding in Cuba documenteert en haar voorbereiding voor haar eerste concert in de Avalon volgt. Het was in deze documentaire dat de gastheer García zich voorstelde en grappend zei: “Ik hoorde dat je een bongo-speler nodig had.”

Op weg naar succes

García, die Álvarez haar held noemde, gaf haar later een rol in de remake van “Father of the Bride” waarin ze het Cubaanse muzikale standaardnummer “Quiéreme Mucho” zong.

Haar kleinzoon Carlos, een componist en producent, stelde voor om naar Los Angeles te gaan en haar debuutalbum op te nemen. Na het winnen van de prijs voor Beste Nieuwe Artiest naast Estrada tijdens de 23e Latin Grammys, moedigde Álvarez alle dromers aan om hun wildste hoop levend te houden, terwijl ze straalde voor een staande ovatie in de Mandalay Bay Michelob Arena in Las Vegas.

“Ik beloof je – het is nooit te laat,” zei ze tijdens haar toespraak, die ze opdroeg aan Cuba, volgens de Los Angeles Times.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *