costa rica bijen en bomen

Costa Ricaanse stad verleent burgerschap aan bijen en bomen

Bron; Livekindly.com
Categorie; Natuur en Milieu
Foto; onbekend

“Sweet City” transformeert stadsplanning

In Curridabat, Costa Rica, hebben ze niet alleen mensen burgerschap verleend, maar ook bestuivers zoals bijen, kolibries, vleermuizen en vlinders, evenals inheemse planten en bomen.

Curridabat, bijgenaamd “Sweet City”, heeft zijn stadsplanning getransformeerd, waarbij de relatie tussen mensen en wildlife centraal staat.

Focus op bestuiving

Het kantoor van de burgemeester maakte bestuiving tot een speerpunt voor de ontwikkeling van groene ruimtes in Curridabat.

“Het sleutelconcept in deze nieuwe visie op stadsontwikkeling [is om] bestuivers te beschouwen als de meest efficiĆ«nte agenten van welvaart,” verklaart het kantoor in een persbericht.

“Bestuivers waren de sleutel,” zei Edgar Mora, de voormalige burgemeester van Curridabat, aan The Guardian. Hij wordt gecrediteerd voor het transformeren van de stad tot een toevluchtsoord voor wildlife tijdens zijn ambtstermijn van 12 jaar.

Bescherming van groene ruimtes

Het initiatief voor stadsplanning in Curridabat ontstond uit de noodzaak om de groene ruimtes van de stad te beschermen.

“Het idee kwam voort uit het idee dat mensen in steden geneigd zijn natuur te verdedigen als het ver weg is, als het een ver concept is. Maar ze zijn nalatig als het gaat om het beschermen van de natuur in hun directe omgeving,” aldus Mora.

Belang van bestuivers

Wereldwijd hebben het gebruik van pesticiden en de opkomst van industriƫle landbouw een grote impact gehad op de populaties van bestuivers.

Bestuivers zoals kolibries, bijen en andere insecten spelen een integrale rol bij het bevorderen van gezonde habitats en ecosystemen. Ze zijn zelfs grotendeels verantwoordelijk voor het overleven van de planeet. Bijen zijn in het bijzonder een van de belangrijkste soorten ter wereld, volgens het internationale natuurbeschermingsorganisatie Earthwatch Institute.

Drie van de vier fruit- of zaadgewassen zijn afhankelijk van bestuivers. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties ondersteunen bestuivers de productie van 87 procent van de belangrijkste voedselgewassen ter wereld.
Lees hier het originele stuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *