restaurant of mistaken orders bediening met dementie

Een uniek restaurant in Tokyo: bediend door mensen met dementie

Categorie; Volwassenen / dementie
Bron; lonely planet.com
Foto; Yuki Morishima (D-Cord)

Dementie en de mensen die het hebben krijgen nog te weinig begrip. Japan staat bekend om unieke ervaringen. Een nieuw restaurant waar er een zeer reële mogelijkheid is dat je niet krijgt wat je hebt besteld, is daar een voorbeeld van. Restaurant of mistaken orders; hier heeft het personeel namelijk allemaal dementie.

Het concept van “Het Restaurant van Vergissingen”

“Het Restaurant van Vergissingen” is een pop-up concept. In 2017 in Tokyo ontstaan uit een idee van producent Shiro Oguni. Zoals de naam al aangeeft, zou het gerecht dat je bestelt zodra je aan een tafel gaat zitten, wel eens niet het gerecht kunnen zijn dat je uiteindelijk eet. Dat komt dus omdat het restaurant alleen mensen met dementie in dienst heeft.

Dementie onder de aandacht

“Dementie wordt zo wijdverspreid verkeerd begrepen,” zei Oguni in een presentatie voor het restaurant. “Mensen geloven dat je niets voor jezelf kunt doen en dat de aandoening vaak volledige isolatie van de samenleving betekent.” Maar dat is niet wat Oguni en de makers van het restaurant geloven. Dat is dan ook precies het doel van deze pop-up. Een gevoel van ruimdenkendheid en acceptatie creëren om bewustwording over dementie te vergroten en hopelijk het sociale stigma te verminderen.

Een stijlvolle ervaring

Het restaurant is een stijlvolle en modieuze plek waar “alles op het menu heerlijk smaakt.” Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je wel zult genieten van de vergissing die aan je wordt geserveerd. Sinds het eerste evenement van het restaurant heeft het personeel berekend dat 37% van de bestellingen doorgaans verkeerd is. Maar 99% van de klanten “verklaarden zich gelukkig,” en geloven dat dit concept echt zou kunnen helpen om dementiepatiënten beter te begrijpen.

Groeiende interesse in mensen met dementie

Sinds de oprichting is het Restaurant van Vergissingen op verschillende plaatsen in heel Japan verschenen. Van het lancerings evenement in Roppongi in 2017 tot een café in Machida, via een restaurant in Shizuoka in 2018 en een pop-up bij het Ministerie van Volksgezondheid, Arbeid en Welzijn in 2019 in Tokyo. De interesse rondom het restaurant en de beweging groeit gestaag elke dag. Als je op de hoogte wilt blijven van hun activiteiten en wilt weten waar het volgende pop-upevenement zal zijn, kun je dit doen op hun officiële website
Dementie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *