Chuck Feeney de miljardair die alles weggaf

Ex-miljardair

Bron; Quote
Foto; onbekend
Categorie; volwassenen

Van miljardair bewust naar bijna geen vermogen

Terwijl de meesten hard werken om rijkdom op te bouwen, had de miljardair Chuck Feeney een ander doel: zijn fortuin weggeven. Zelfs degenen die van zijn vrijgevigheid profiteerden, wisten vaak niet wie de gulle gever was.

Nu hij 89 is, voelt Charles “Chuck” Feeney zich op zijn best. Hij heeft het voor elkaar gekregen zijn immense vermogen van 8 miljard dollar, verdiend met zijn Duty Free Shoppers winkelketen op luchthavens, te schenken. Hoewel het misschien vreemd klinkt dat iemand moeite heeft zijn geld weg te geven, wilde Feeney ervoor zorgen dat zijn donaties daadwerkelijk verschil maakten.

Veel miljardairs zoals Bill Gates, Warren Buffet en Jeff Bezos richten stichtingen op om anderen te ondersteunen. Ze doneren weliswaar aan goede doelen, maar behouden vaak het leeuwendeel van hun vermogen. Chuck Feeney onderscheidt zich door tijdens zijn leven vrijwel zijn hele fortuin te schenken.

Om zijn missie te benadrukken en anderen te motiveren, heeft Feeney de organisatie ‘Giving While Living’ opgezet. In een documentaire met dezelfde naam benadrukt hij dat het ongeëvenaarde voldoening geeft om anderen bij leven te helpen.

Feeney heeft zijn donaties geheim kunnen houden

Feeney heeft lang zijn donaties geheim gehouden. Zijn anonimiteit werd echter in 1997 doorbroken toen onthuld werd dat zijn stichting, The Atlantic Philanthropies, de eigenaar was van zijn bedrijfsaandelen.

Feeney, afkomstig uit een arbeidersgezin met Ierse achtergrond, is volledig selfmade. Na zijn tijd bij de luchtmacht kreeg hij een beurs voor de prestigieuze Cornell University, waar hij zijn toekomstige zakenpartner ontmoette. Samen zouden ze Duty Free Shoppers uitbouwen tot de grootste reiswinkelketen ter wereld. Ondanks zijn rijkdom is Feeney nooit geïnteresseerd geweest in luxe. Hij koos ervoor om genereuze donaties te doen, vaak anoniem, aan scholen, activisten en gezondheidsorganisaties.

Om zijn anonimiteit te behouden, bracht Feeney zijn stichtingen onder in Bermuda, waar minder strenge openbaarmakingseisen gelden. Hij koos ervoor geen belastingvoordelen te benutten om zijn anonimiteit te waarborgen.

Terwijl hij bijna zijn hele fortuin heeft weggegeven, heeft Feeney nog ongeveer 2 miljoen over, genoeg voor hem en zijn vrouw om comfortabel van te leven. Zijn kinderen zullen ook een erfenis krijgen via hun moeder. Reflecterend op zijn leven en zijn ongewone benadering van rijkdom, moedigt Feeney anderen aan om te ervaren hoe het voelt om tijdens hun leven te geven.

Wat moet je weten over Chuck Feeney:

Voormalig ondernemer en miljardair.
Oprichter van ‘Giving While Living’.
Bekend als de “James Bond van Filantropie” vanwege zijn geheime donaties.
Woont nu bescheiden in een appartement in San Francisco met zijn vrouw.
Update; in 2023 op 92 jarige leeftijd overleden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *