great barrier reef alleen goed nieuws

Great Barrier Reef

Bron;NOS.nl
Foto; AI image generator.nl
Categorie; Natuur en milieu

Unieke Koraalgroei in Great Barrier Reef Na 36 Jaar Onderzoek

Er is een onverwachte toename van koraal waargenomen in de noordelijke en centrale regio’s van het wereldberoemde Great Barrier Reef in Australië. Deze ongekende groei, de hoogste in de 36 jaar van jaarlijkse monitoring door het Australisch Instituut voor Mariene Wetenschappen, biedt enige hoop. Desondanks vrezen wetenschappers dat klimaatverandering deze opleving slechts tijdelijk maakt.

In tegenstelling tot deze gebieden heeft het zuidelijke deel van het rif echter een afname in koraal ervaren, voornamelijk te wijten aan de doornenkroonzeesterren die zich voeden met het koraal.

De uitzonderlijke groei in de noordelijke en centrale regio’s is het resultaat van gunstige omstandigheden voor de koraalpoliepen – de minuscule organismen die koraal samenstellen. Deze regio’s hadden het afgelopen jaar te maken met een afwezigheid van verwoestende cyclonen en een verminderde populatie van doornenkronen.

Koraalverbleking blijft probleem

Ondanks dit positieve nieuws blijft het fenomeen van koraalverbleking een groeiende zorg. Mike Emslie, hoofdonderzoeker, benadrukte tegenover Reuters de veerkracht van het koraal wanneer het niet wordt gestoord. Echter, hij wees ook op de verhoogde oceaantemperaturen die stress voor het koraal veroorzaken, met verbleking als potentieel gevolg.

Koraalverbleking ontstaat wanneer de algen, die essentieel voedsel voor het koraal produceren, worden aangetast door hoge watertemperaturen. Zonder deze algen verliest het koraal zijn kleur, waardoor het witte kalkskelet eronder zichtbaar wordt. Deze conditie kan fataal zijn voor het koraal als het te lang aanhoudt.

De recente verbleking in maart, ongebruikelijk tijdens het koelere La Niña klimaatfenomeen, is een duidelijk teken van stijgende zeetemperaturen en de verwachting van meer frequente verblekingsevenementen. Hoewel het rif zich recentelijk kon herstellen, is dit niet altijd het geval. Memorabel zijn de verwoestende verblekingen van 2017 en 2018 die grote delen van het rif aantastten.

Desondanks opleving van het rif

De huidige opleving van het rif is grotendeels te danken aan het snelgroeiende Acropora koraal. Dit koraal is nu dominant in het Great Barrier Reef. Echter, ze zijn ook gevoeliger voor verbleking dan andere soorten.

Het onderzoek benadrukt de kwetsbaarheid van het rif, met vooruitzichten die wijzen op aanhoudende mariene hittegolven, cyclonen en doornenkroonzeester uitbraken in de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *