Bron; AD
Categorie; wetenschap
Foto; Cees Elzenga /hetoog.nl
Doorbraak in borstkankeronderzoek in Radboudumc, Nijmegen
Twentse technologie maakt een einde aan pijnlijke mammografieën bij borstkankeronderzoek. Bij het Radboudumc in Nijmegen ondergaat een vrouw voor het eerst een 3D-fotoakoestische mammografie. Het grote voordeel van deze methode is dat borsten niet langer worden samengedrukt tussen twee glazen platen, zoals bij traditionele röntgenmammografieën.
Hoe werkt het?
Bij deze methode ligt de vrouw op haar buik op een machine en plaatst ze haar borst in een met lauw water gevulde uitsparing. Vervolgens worden de borsten met korte, krachtige pulsen laserlicht belicht. De PAM3PLUS, ontwikkeld door PA Imaging en de Universiteit Twente, registreert ultrasone geluidsgolven veroorzaakt door de uitzetting van bloedvaten in de borst. Hierdoor ontstaat binnen drie minuten een scherpe 3D-foto.
Pijnloos en nauwkeurig
Deze methode is volstrekt pijnloos, in tegenstelling tot de traditionele röntgenmammografie, die als zeer pijnlijk wordt ervaren. De nieuwe technologie is naar verluidt nog nauwkeuriger, waarbij 90% van de borsten onderzocht kan worden. Enkel bij vrouwen met zeer grote borsten is het resultaat nog niet voldoende betrouwbaar.
Nieuwe technologie: 3D-fotoakoestiek
De gebruikte technologie staat bekend als 3D-fotoakoestiek. PA Imaging, opgericht in 2010, werkt al geruime tijd aan deze innovatie. Het huidige apparaat in het Radboudumc is het derde prototype, eerder getest in samenwerking met de Universiteit Twente.
Investering en toekomstplannen
Ongeveer 8 miljoen euro is geïnvesteerd door de Europese Unie, de provincie Overijssel, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de eigenaren van PA Imaging. Het bedrijf zoekt nog 5 tot 6 miljoen euro om drie extra machines te bouwen en een grootschalige klinische studie uit te voeren. Deze studie is noodzakelijk voor het verkrijgen van een CE-markering, vereist voor gebruik in borstkankeronderzoek. Een marktintroductie wordt verwacht in 2027, waarbij het apparaat een kosteneffectief alternatief zal zijn voor traditionele mammografieën.
Concurrentie en toekomstperspectief
Terwijl ook andere bedrijven, zoals Teledyne Dalsa, werken aan vrouwvriendelijke alternatieven voor mammografieën, positioneert PA Imaging zich wereldwijd als voorloper op het gebied van 3D-fotoakoestische mammografie. De verwachting is dat deze innovatie in 2027 ziekenhuizen een kostenefficiënte optie zal bieden voor borstkankeronderzoek, met lagere kosten dan de huidige combinatie van traditionele mammografie, echografie, en in sommige gevallen een MRI-scanner.
Lees het volledige stuk op het ad