Kalverliefde Alleen Goed Nieuws

Kalverliefde ; het succes van een jonge onderneemster

Bron en foto; AD.nl
Een jaar geleden lanceerde Janina van der Drift uit Bergambacht haar eigen bedrijf, Kalverliefde, met als doel een alternatief te bieden voor de gebruikelijke praktijk waarbij kalfjes direct van hun moeders worden gescheiden. Nu, slechts een jaar later, is haar product al verkrijgbaar in honderden supermarkten in Nederland.

Het concept achter Kalverliefde is eenvoudig: de pakken worden uitsluitend gevuld met melk van koeien die hun kalfjes de eerste drie maanden bij zich houden. Het idee kwam bij Van der Drift op toen ze met haar dochters op een boerderij was. Ze was geschokt om te zien dat de kalfjes alleen in een hok stonden, terwijl ze zelf wel melk dronk afkomstig van koeien die direct van hun kalfjes werden gescheiden.

Het bleek een uitdaging om boeren te vinden die de kalfjes niet bij hun moeder weghaalden. Van der Drift ontdekte dat er in Nederland minder dan vijftig boeren waren die deze praktijk toepasten, terwijl het land in totaal ongeveer 15.000 melkveehouders telt.

Na het vinden van een boer die melk verkocht van koeien die hun kalfjes bij zich hielden, besloot ze het idee te pitchen bij verschillende supermarkten. Albert Heijn was snel enthousiast en op 4 oktober 2022 lag Kalverliefde al in hun schappen. Een jaar later werd het product ook opgenomen bij de supermarktketen Plus en begon het te verschijnen in enkele restaurants en koffietentjes.

Hoewel de melk met een prijs van 2,09 euro per liter iets duurder is dan de reguliere melk in de supermarkt, is dit een bewuste keuze. De boeren ontvangen namelijk minder melk vanwege de tijd die het kalfje bij de moeder doorbrengt en ze verdienen eerlijke compensatie hiervoor.

Van der Drift benadrukt dat ze niet activistisch zijn en begrip hebben voor de uitdagingen waarmee melkveehouders worden geconfronteerd. Ze gelooft echter sterk dat consumenten moeten willen betalen voor dit soort melk om een verandering in de praktijk te bewerkstelligen.

Met betrekking tot het productieproces legt Van der Drift uit dat de biologische melk uit een kleine fabriek komt en minder bewerkt is, wat invloed kan hebben op de smaak. Maar het belangrijkste doel blijft het bevorderen van het welzijn van de dieren.

Naast het succes in de supermarkten heeft Kalverliefde in februari een prijs van de Dierenbescherming gewonnen, wat een enorme prestatie is. Hoewel het bedrijf momenteel alleen melk verkoopt, is Van der Drift van plan om het assortiment uit te breiden met producten als kaas, yoghurt en eiwitpoeder, met het uiteindelijke doel om meer boeren eerlijk te kunnen belonen voor hun melk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *