speurhonden voor kankerdiagnose

Kunnen honden gebruikt worden in kankeronderzoek en -diagnose?

Bron; Medical News Today.com
Foto’s; In Situ Foundation
Categorie; wetenschap

Het feit dat getrainde honden kanker kunnen detecteren, kan aanzienlijke voordelen hebben voor de mensen. Honden gebruiken ter ondersteuning van de detectie en diagnose van kanker is een methode met weinig risico en zonder invasieve ingrepen. Resultaat; het kan dus sneller en met minder risico’s uitgevoerd worden

Een hond veroorzaakt geen bijwerkingen

Medische detectiehonden veroorzaken weinig bijwerkingen en kunnen voordelen bieden omdat ze mobiel zijn, snel aan het werk kunnen, en de geur naar de bron kunnen volgen. De tijdsbesparing in het geheel kan mensenlevens redden Ze hebben ook het potentieel om te worden ingezet in zorginstellingen of laboratoria om kanker te identificeren in weefselmonsters van mensen met vermoedelijke tumoren. De vaardigheden van honden kunnen ook helpen bij de ontwikkeling van machines die geurhandtekeningen van kanker betrouwbaar kunnen detecteren, zoals elektronische neuzen. Dit is op het moment echter nog toekomstmuziek. Echter, onderzoek is nog gaande en de effectiviteit en betrouwbaarheid van de detectie van kanker door honden vereisen verder onderzoek. Andere onderzoeksgebieden zijn onder meer welke rassen het meest geschikt zijn voor detectie en welke soort training het meest effectief zal zijn.

Samenvatting van het onderzoek

Honden hebben een zeer ontwikkeld reukvermogen (denk maar aan honden die op vliegvelden drugs en grote hoeveelheden geld ontdekken), en sommige kunnen de geurhandtekeningen van verschillende soorten kanker detecteren. Honden hebben ook aangetoond dat ze dikkedarmkanker, prostaatkanker, borstkanker en melanoom kunnen detecteren door aan mensen hun huid, lichaamsvloeistoffen of adem te snuffelen. Onderzoekers onderzoeken momenteel de mogelijkheid om speciaal getrainde medische detectiehonden te gebruiken bij het diagnosticeren en volgen van kanker. Het detecteren van kanker door honden is een eenvoudige, niet-invasieve procedure met potentieel minder bijwerkingen voor mensen. Niettemin is verder onderzoek nodig om deze methode te valideren voor gebruik in klinische praktijk.
speurhonden voor kankerdiagnose

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *