TU Delft ontwikkelt aardbevingsbestendige huizen

Studenten TU Delft ontwikkelen aardbevingbestendige woning

Bron; AD
categorie; wetenschap
Foto; Dennis Wisse/ DCI Media West
Foto onderaan stuk; NOS

Inspiratie uit Tragedie

De tragische beelden van de allesverwoestende aardbeving eerder dit jaar in Turkije en Syrië lieten niemand onberoerd, ook niet Leyla van der Waarde en Meriç Kessaf, studenten aan de TU Delft. In plaats van passief toekijken, besloten ze actie te ondernemen. Geen inzamelingsactie, maar iets dat hun kennis benutte: een aardbevingbestendige woning.

Modulair Ontwerp voor Flexibiliteit

Met trots toont Meriç Kessaf, samen met het Architectural Recovery Team (ART), een miniatuurversie van hun modulaire woning. Het huis bestaat uit verschillende delen, als bouwstenen die naar behoefte samengevoegd kunnen worden. Het mooiste is dat dit huis alleszins betaalbaar is voor juist de armere landen waar dit soort aardbevingen regelmatig voorkomen.

Initiatief vanuit TU Delft

Het Architectural Recovery Team, opgericht door masterstudenten Leyla van der Waarde en Meriç Kessaf van de TU Delft, werkte samen met architecte Hena Micoogullari van Alphen. Na twee bezoeken aan het zwaar getroffen Antakya, Turkije, ontwikkelden ze een veilig en betaalbaar huis dat rekening houdt met lokale behoeften, materialen, cultuur en natuurlijk de daar immer aanwezige kans op weer een aardbeving.

Prototype en Testfase

In samenwerking met twintig experts werd gedurende negen maanden gewerkt aan een prototype, dat binnenkort in Nederland wordt gebouwd. Het uiteindelijke 1:1 prototype zal in het voorjaar in Antakya worden gebouwd en gedurende twee maanden worden getest door een lokale familie. Een crowdfundingcampagne is gestart om de benodigde financiering van ongeveer €40.000 voor het prototype veilig te stellen.

Oproep voor Steun

Met enkele duizenden euro’s via crowdfunding al binnen, doet Kessaf een oproep aan iedereen die het project een warm hart toedraagt om bij te dragen. Meer informatie en donatiemogelijkheden zijn te vinden op de website van ART: Architectural Recovery Team of in het originele stuk van het AD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *