Bron en foto; AD.nl
Categorie ; wetenschap
Wat is theranostiek?
Mogelijk nieuwe behandelmethode voor borstkanker: wat is theranostiek en hoe werkt het? In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen ooit in haar leven te maken met borstkanker. Theranostiek, een opkomende behandelmethode, zou mogelijk specifieke vormen van borstkanker nog preciezer kunnen bestrijden. Maar hoe werkt deze behandeling precies?
Binnen het scala aan behandelopties voor borstkanker, zoals operaties, chemotherapie en radiotherapie, staat theranostiek op het punt om toegevoegd te worden. Simone Dalm, biomedisch wetenschapper aan het Erasmus Medisch Centrum, werkt samen met andere onderzoekers aan deze innovatieve behandeling.
Theranostiek in de praktijk
Dalm legt uit: “Bij theranostiek wordt een stofje radioactief gemaakt. Dit stofje noemen we een radiotracer. Deze radiotracers worden in het lichaam geïnjecteerd. Ze hechten zich specifiek aan eiwitten die alleen voorkomen op kankercellen, en niet op gezonde cellen.” Ze vergelijkt de radiotracer met een sleutel die enkel op een specifiek slot past, in dit geval de eiwitten op kankercellen. Vervolgens vernietigen deze radioactieve radiotracers de kankercellen. Een en ander met behoud van de gezonde cellen in het lichaam. Dit is een aanzienlijk voordeel ten opzichte van chemotherapie Welke niet specifiek gericht is op kankercellen en daardoor veel gezond weefsel kan beschadigen.
Een ander voordeel van theranostiek is de mogelijkheid om met behulp van radiotracers precies te kunnen controleren of er tumoren in het lichaam aanwezig zijn. Door het scannen van het lichaam kunnen de verzamelde radioactieve tracers de tumoren nauwkeurig in beeld brengen. Dalm benadrukt: “Met theranostiek kunnen we niet alleen kankercellen detecteren en gericht bestralen, maar ook achteraf controleren of de behandeling effectief is geweest.”
Ideaal te gebruiken bij borstkanker
Hoewel dit veelbelovend klinkt, blijkt het vinden van een specifiek eiwit – oftewel een sleutel – dat vrijwel alleen op kankercellen voorkomt, een uitdagende taak te zijn. Deze eiwitten kunnen per type kanker van elkaar verschillen, of zelfs binnen subtypes van dezelfde kankersoort, zoals bij borstkanker. Dalm legt uit dat gelukkig voor de meeste vormen van borstkanker een specifiek eiwit is geïdentificeerd dat enkel aanwezig is op de kankercellen.
Momenteel bevindt de behandeling met theranostiek voor borstkanker zich nog in de testfase. Dalm hoopt dat het op termijn een aanvullende behandeloptie zal zijn. Een die de ziekte nog preciezer kan opsporen en bestrijden. Ze benadrukt ook het belang van vroege detectie bij kanker. “Het is van essentieel belang om alert te zijn en regelmatig zelfonderzoek te doen. Dit om mogelijke symptomen te herkennen. Of het nu gaat om het voelen van harde knobbeltjes of pijn in de tepel, of het visueel controleren van het lichaam op veranderingen zoals verdikte aders, huiduitslag of veranderingen in de borstgrootte en vorm.”